Radica Rudakov iznijela je više detalja o tragičnom događaju njezina oca Marinka Rudakova (68) iz Glušca kod Bogatića, koji je preminuo 10. januara. Bitno je napomenuti da je Marinku pozlilo nešto iza ponoći, što je dovelo do pada i posljedične ozljede.

Zorica Rudakov, Radičina sestra, koja je te večeri bila s njihovim ocem, više puta je zvala Hitnu da bi je obavijestili da njihove službe nisu dostupne nakon 19 sati. Šokantno, otac je ostao mrtav nevjerovatnih 14 sati, a da nijedna vlast nije stigla da službeno potvrdi smrt.

Dodatna muka je što je, prema riječima sestara, u prijavi lažno navedeno da su izlazili na teren. “U noći 10. januara mom ocu je pozlilo, a moja sestra je odmah kontaktirala vlasti za pomoć. Ali, izvijestili su nas da ne pružaju usluge na terenu nakon 19 sati.

Ne znajući šta učiniti, odlučili smo pričekati jutro i odvesti ga liječniku opće prakse u polikliniku u Glušcu. Svaki put kad je moja sestra pozvala, odgovorili su s pristojnom etiketom, ali njihove su riječi bile ispunjene takvom vulgarnošću da se nisam mogla natjerati da ih ponovim.

Nažalost, moj otac je preminuo negdje između 2 i 3:30 te noći. Oko 20 do 4, moja sestra je ponovno nazvala da ih obavijesti o njegovoj smrti. Uvjeravali su nas da će neko nakon 7 sati biti poslan da konstatuje smrt, no niko nije stigao.

Naši pokušaji da dođemo do pomoći ostali su bez odgovora jer je osoblje već promijenilo smjenu. Na kraju sam se navečer zaputila tamo, a po dolasku sam im rekla: “Dobra večer, moj otac je preminuo. Moja sestra vam se javila, ali niko nije došao. Šta da radim sada? ”

Njihov prvi odgovor uhvatio me nespremnu, jer su me upitali: “Želite li pokrenuti pravni postupak?” Učinilo mi se prilično neprikladnim započeti razgovor na takav način. Pravilan postupak, iz temeljne ljudske pristojnosti, bio bi prije svega izraziti sućut, osobito ako neko posjeduje čistu savjest i vjeruje da je postupio ispravno.

Podnesena je kaznena prijava protiv Doma zdravlja Bogatić i djelatnika koji su bili prisutni te noći. Zbog nedostatka informacija o uključenim pojedincima i događajima koji su se dogodili, tražimo pravni postupak.”

Zatim je pokazala listu poziva na koji se hitna pomoć javljala iako tvrdi da nije.
– Ovdje su pozivi koje je moja sestra upućivala. Bilo ih je jako puno. Oni su se na svaki javljali, iako oni sada pričaju da nemaju pojma o kome se radi, i da oni nikakve pozive nisu dobili