Iako još uviejk imamo lijepo vrijeme svima je jasno da nam se bliži jesen. Prema najnovijoj prognozi meteorologa Ivana Ristića za Srbiju, do sredine septembra biće pretežno sunčano i toplije vreme. Povremeno slab vjetar s istoka i jugoistoka može povremeno eskalirati do umjerenog intenziteta. Temperatura će progresivno rasti, najniža temperatura od 13°C do 18°C, a najviša od 28°C do 32°C. U drugoj polovini septembra i početkom jeseni vreme prolazi kroz transformaciju koju karakterišu naizmenične sunčane i oblačne periode, što može rezultirati sporadičnim padavinama. Pored toga, zabilježen je i blagi pad temperature, pri čemu se jutarnje temperature kreću od 12°C do 16°C, a dnevne od 25°C do 29°C. Ove promjene se poklapaju s početkom nove sezone.

Predviđa se da će se ljetne temperature u većem dijelu Evrope zadržati do kraja kalendarskog ljeta i početka jeseni, što se, prema prognozi, dešava 23. septembra. Trenutno se iznad Arktika formira polarni vrtlog, ali njegova trenutna krhkost olakšava arktičkom zraku da se spusti prema južnim regijama. Kao rezultat toga, očekuje se da prvi prodor hladnog arktičkog zraka stigne u sjevernu Evropu u drugoj polovini septembra, što će označiti kraj ljeta i početak jeseni u tim zemljama. Nadalje, sa početkom jeseni u našoj zemlji, sjever i centar Evrope očekuju i dolazak hladnog zraka, sa oblacima, kišom, pojačanim sjeverozapadnim vjetrom, te značajnim padom temperature. Nulta izoterma biće suspendovana na 2.000 metara nadmorske visine, što ukazuje da bi na Kopaoniku moglo da dođe do snežnih padavina.

Nakon što se oblaci raziđu, predviđena temperatura jutarnjeg zraka kretat će se između 5°C i 10°C, a najviša dnevna temperatura između 15°C i 20°C – obje procijenjene na niže od prosječne temperature u ovo vrijeme godine. Važno je napomenuti da je Republički hidrometeorološki zavod Srbije prognozirao jak vetar i niže temperature. U Vojvodini se očekuje suvo vreme i produženi sunčani periodi, dok je u ostalim regionima verovatnije promenljivo oblačno vreme praćeno padavinama i grmljavinom, sa većom mogućnošću intenziteta ka jugu Save i Dunava.

Kako je saopštio RHMZ (Hidrometeorološki zavod Srbije), u severnom delu Vojvodine posle podne očekuje se kratkotrajno, ali burno nevreme sa grmljavinom, praćeno jakim do umerenim vetrom sa severa i severoistoka. Temperatura će se tokom noći kretati od 13 do 17 stepeni, dok se tokom dana očekuje od 19 do 25 stepeni. U Beogradu će, s druge strane, biti vetrovito i hladnije vreme, sa povremenim padavinama u pojedinim predelima tokom popodneva, a duvaće umeren do jak vetar sa severa i severoistoka. Noćne temperature u Beogradu kretaće se oko 15 stepeni, dok će se dnevna kretati oko 23 stepena. Predviđa se postupno toplije u narednim danima, au utorak i srijedu promjenjivo oblačno i bez padavina u sjevernoj regiji, dok bi u ostalim područjima mogli biti prolazni pljuskovi ili padavine.

Oglasi - Advertisement