Supa od kostiju je sve više prepoznat kao moćan prirodni antibiotik koji se može boriti protiv svih mogućih virusa. Ovaj biljni odvar popularan je na Zapadu jer je bogat hranljivim materijama koje štite zglobove, utiču na rad creva, pružaju podršku…

Juha od kostiju je vrlo jednostavna za pripremu. Teleće kosti (ili nekoliko kostiju u slučaju pilećeg, ovčećeg ili ribljeg temeljca) prokuhati u loncu sa dosta vode, nakon čega se dodaju šargarepa, celer, pastrnjak i luk. pot. Kada je supa gotova treba dodati testeninu i začine.

Ovako skuvana čorba od kostiju ima mnogo magičnih efekata na naše zdravlje. Sadrži velike količine vrijednih aminokiselina, kolagena, želatina i raznih minerala.

Zapravo, supa od kostiju sadrži desetine različitih nutrijenata, od kojih se mnogi mogu dobiti samo putem ishrane.
Sve prednosti čorbe od kostiju mogu se svesti na šest osnovnih prednosti.

zaštita zglobova
Bujon od kostiju jedan je od najboljih izvora prirodnog kolagena, proteina koji se nalazi u kostima, koži, hrskavici, ligamentima, tetivama i koštanoj srži kičmenjaka.

Kako starimo, naši zglobovi se prirodno troše i postaju manje fleksibilni. Proces starenja također smanjuje hrskavicu koju napadaju antitijela. Kako koštana juha ključa, kolagen u njoj se uliva u juhu od kostiju, čineći je istinskim blagom za obnavljanje hrskavice. Jedan od najvažnijih sastojaka u bujonu od kostiju je želatin, koji djeluje kao jastuk između kostiju, pomažući im da klize bez trenja. Želatin u kostima je zapravo čisti kolagen i važan je za formiranje i održavanje jakih kostiju, pomažući da se izbjegne stres na zglobovima tokom starenja.

Normalna funkcija crijeva
Istraživanja pokazuju da je želatina pogodna za obnavljanje čvrstoće crijevne sluznice i borbu protiv osjetljivosti na hranu (kao što su gluten ili laktoza).

Osim toga, želatina je odlična za stimulaciju rasta korisnih bakterija u crijevima i sprječavanje upalnih procesa koji se mogu javiti u probavnom traktu. Za razliku od mnogih drugih namirnica, bujon od kostiju se lako probavlja i ima umirujući učinak na probavni sistem. Ovo je važno jer je svaka hrana korisna za tijelo samo ako se pravilno apsorbira uz pomoć zdravog probavnog sistema. Medicinske studije su potvrdile da osobe s probavnim disbalansom imaju značajno niže koncentracije kolagena u serumu. Budući da aminokiseline u kolagenu čine tkivo debelog crijeva i cijelog gastrointestinalnog trakta, važno je nadopuniti kolagen u bujonu za kosti.

zdravu kožu
Kolagen pomaže u proizvodnji elastina i drugih komponenti u koži kako bi se održao mladalački ten, tekstura i lijep izgled. Takođe pomaže u smanjenju vidljivih bora i efikasno se bori protiv svih znakova starenja. Mnogi ljudi koji koriste suplemente ili jedu hranu bogatu kolagenom prijavljuju smanjenje celulita, područja ispod kože koje je rezultat nedostatka vezivnog tkiva. Osim toga, dijeta koja sadrži kolagen može održati kožu hidratiziranom i značajno smanjiti znakove ubrzanog starenja bez ikakvih nuspojava.

imunološka podrška
Jedna od najimpresivnijih stvari u vezi sa juhom od kostiju je da podržava imunološki sistem i njegove funkcije u ljudskom tijelu. Sindrom propusnih crijeva nastaje kada nesvarene čestice hrane prođu kroz male otvore na tankom crijevnom zidu i uđu u krvotok, gdje ih imunološki sistem otkriva u krvotoku i postaje preaktivan. Ovo stanje može pogoršati upalu i dovesti do mnogih disfunkcija jer imuni sistem oslobađa visok nivo antitijela, uzrokujući autoimuni odgovor i napadajući zdravo tkivo. Bujon od kostiju je vrlo korisna namirnica za obnavljanje funkcije crijeva, čime se podržava funkcija imunološkog sistema za zdraviji odgovor na upalu. Kolagen, želatin i aminokiseline prolin, glutamin i arginin pomažu u otčepljenju mukoznih otvora. Vjeruje se da tradicionalno pripremljena supa od kostiju pomaže u pravilnom funkcioniranju imunološkog sistema. Osim toga, ova supa podstiče zdraviji san, više energije tokom dana i bolje raspoloženje.

Detox
U savremenom svijetu prosječna osoba je izložena nizu toksičnih spojeva iz okoline, hrane, sastojaka koje je napravio čovjek i hemikalija. Iako tijelo ima svoje metode detoksikacije teških metala i drugih toksičnih supstanci, tijelo često ima poteškoća da se nosi s unosom velikih količina ovih spojeva.

Supa od kostiju smatra se moćnim detoksikatorom jer pomaže probavnom sistemu da očisti sav otpad, poboljšava sposobnost jetre da ukloni toksine, pomaže u održavanju integriteta tkiva i poboljšava korištenje antioksidansa u tijelu. Bujon od kostiju bogat je kalijumom i glicinom, koji snažno podržavaju ćelije tijela i jetru u eliminaciji toksina.

Jedan od načina na koji ova supa podstiče detoksikaciju je opskrbljivanje tijela glutationom, posebnim antioksidansom koji je efikasan u smanjenju oksidativnog stresa. Glutation pomaže u detoksikaciji teških metala kao što su živa i olovo, kao i u apsorpciji različitih nutrijenata i funkciji čišćenja jetre.

metabolizam
Bujon od kostiju je odličan način da dobijete glutation, za koji istraživanja pokazuju da igra važnu ulogu u antioksidativnoj obrani i metabolizmu nutrijenata. Studija iz 2004. objavljena u Journal of Nutrition pokazala je da efekti i prednosti glutationa uključuju regulaciju ekspresije gena, sintezu DNK i proteina, proliferaciju i apoptozu ćelija, transdukciju signala, proizvodnju citokina i imune odgovore.
Aminokiseline u ovoj juhi imaju različite metaboličke efekte, uključujući izgradnju i popravku mišićnog tkiva, podržavanje mineralne gustine kostiju, povećanje apsorpcije i sinteze nutrijenata i održavanje zdravlja mišića i vezivnog tkiva.

Aminokiselina glicin u kolagenu pomaže u izgradnji mišićnog tkiva pretvaranjem glukoze u upotrebljivu energiju i usporava gubitak hrskavice, tkiva i mišića uzrokovan starenjem poboljšavajući korištenje antioksidansa u tijelu.

Istraživanja su pokazala da glicin sprječava gubitak skeletnih mišića i blokira ekspresiju gena povezanih s razgradnjom mišićnih proteina tokom starenja. Glutamin je još jedna aminokiselina važna za zdrav metabolizam jer nam pomaže u održavanju energije tako što “isporučuje” hranjive tvari stanicama. Arginin igra važnu ulogu u razgradnji dušikovog oksida, pomaže poboljšanju cirkulacije i transportu krvi i hranjivih tvari do stanica u cijelom tijelu, poboljšava integritet mišića i tkiva i potiče zacjeljivanje rana.