Modrice od udarca o sto su normalne jer su krvni sudovi ispod kože povređeni. Međutim, kod nekih ljudi njihovo prisustvo ne nanosi štetu.
Modrice se mogu pojaviti na nogama, rukama i abdomenu bez udarca ili ozljede. Dr Corey Fisher sa klinike Cleveland identifikovao je najčešće uzroke.
vitamini u tabletama

Nije nerazumno napomenuti na svim paketima dodataka prehrani da se prije uzimanja konsultujete sa svojim lekarom. Tablete koje sadrže bijeli luk, đumbir, ginkgo, ginseng, omega-3 kiseline i vitamin E mogu utjecati na trombocite i zgrušavanje krvi, uzrokujući modrice u tijelu.
Ženama je lakše
Žene češće dobijaju modrice bez ikakvog razloga jer je njihova koža tanja od muške, a čak i manji udari na predmete mogu imati posljedice. Razlog leži i u estrogenu koji utiče na strukturu krvnih sudova i njihovu snagu.

Ovakvih će biti još u godinama koje dolaze
Nakon 60. godine češće se pojavljuju modrice jer se koža s godinama tanji, a krvni sudovi postaju osjetljiviji. Osim toga, ispod kože ima manje masnoće i kolagena, koji štite krvne sudove od oštećenja.
posledice droga

Modrice se mogu pojaviti kada uzimate razrjeđivače krvi kao što su ibuprofen ili aspirin. Oni su također uzrokovani lijekovima za razrjeđivanje krvi i tretmanima srčane aritmije. Neki antidepresivi utiču na trombocite, koji su važni za zgrušavanje krvi. Kortikosteroidi koji se koriste za liječenje stanja kože mogu učiniti kožu tanjom i lakšim stvaranjem modrica.

Kada treba da posetite lekara?
Ako imate česte modrice bez razloga, svakako posjetite svog ljekara. Iako većina modrica nije opasna, neke mogu biti uzrokovane poremećajima krvi. Dr. Fisher preporučuje da ako ne nestanu nakon tri sedmice, da se pojave na istom mjestu, a ako imate temperaturu, znojite se noću ili otečete limfne čvorove – obavezno posjetite ljekara.