Ražana, šarmantno selo smješteno na pola puta između Divčibara i Kosjerića, nekoć je smatrano najidiličnijim zbog obilja dvorišta osvijetljenih lampionima u sumrak, stvarajući zadivljujući spektakl u gotovo svakom domu. Mnogi turisti su upravo zbog toga posjetili ovo selo. Selo je lokalno poznato po osebujnoj šupljini čije podrijetlo i svrha ostaju enigma. Kao pomoć u istrazi, istraživačkom timu pridružio se i Boris Stanojević, speleolog iz Beograda.

Prisutnost tunela u tom području bila je općepoznata, ali bilo je nejasnoća u vezi s njegovim statusom špilje zbog nedavnog proboja u njegovom dnu. U pomoć sam zatražio grupu speleologa koji su analizom kamenja koje sam im dostavio utvrdili da se ne radi o špilji od vapnenca. Umjesto toga, postoji mogućnost da je nastala uslijed tektonske aktivnosti. Boris je za RINU prenio da se na jednom od videa vide izrazite podstrukture tipične za speleološke objekte.

Prirodna pojava padalina s neba rezultirala je nastankom jezera koje posjeduje izuzetnu bistrinu.Lokalne legende pričaju da su iskapanje zagonetnog tunela započeli Francuzi dok su putovali regijom. No, Drugi svjetski rat zaustavio je gradnju, pričaju stariji mještani.Izgradnja tunela u prošlosti se odvijala dijeljenjem procesa u dva dijela. Naime, napravljena su dva otvora, svaki veličine dva i pol metra, jedan na drugom, koji su spajanjem dali otvor širine pet metara. Međutim, tunel je ostao nedovršen i na kraju je postao začepljen, ostavljajući vidljivim samo gornji dio. Dijelovi stropa također su se urušili na različitim mjestima, uzrokujući da se rupe pune vodom od vanjskih oborina i stvaraju čisto, ali nepristupačno jezero. Zbog velike nadmorske visine, spuštanje zahtijeva pratnju i korištenje velikih ljestvi ili užadi, objašnjava Boris.

Da bi se prešlo kroz ovaj tunel, potrebno je nositi gumene čizme koje sežu duboko i koristiti laser za usmjeravanje putanje. Putovanje je prepuno prepreka. Prema riječima speleologa koji su istraživali ovo područje, osebujni otvor koji se nalazi u selu Ražana spušta se gotovo 800 metara.