Vlade Divac jedan je od najuspješnijih reprezentativaca naše zemlje. Bio je među pionirima s ovih prostora koji su igrali u NBA ligi. Po odlasku u mirovinu stekao je znatan broj sljedbenika, stekao značajno bogatstvo i, zajedno sa svojim timom, osigurao brojne zlatne medalje na svjetskim i europskim natjecanjima, kao i dva srebra na Olimpijskim igrama. I danas se smatra jenim od najuspješnijih srpskih košarkaša.

 

Prije odlaska u košarkašku mirovinu obnašao je nekoliko visokih funkcija u sportskim organizacijama. To uključuje i dužnost predsjednika KK Partizan, kao i šefa Omladinskog odbora Srbije. Nakon umirovljenja, prešao je u skauting Los Angeles Lakersa i preuzeo ulogu sportskog direktora košarkaške sekcije Real Madrida. Vladina postignuća bila bi besmislena da nije postigao i uspjeh u osobnom životu. On je odani obiteljski čovjek i ponosni otac dvojice sinova i kćeri. Unatoč svojoj slavi i uspjehu, uspio je ostati staložen i ne pod utjecajem obožavanja svojih obožavatelja. O njegovoj skromnosti i nepretencioznosti mogu potvrditi stanovnici Prijepolja, mjesta u kojem je prvi put krenuo u košarkaške vode.

Prema izvješćima, poznat je po svom humanitarnom duhu i smatran je mužem i ocem punim ljubavi. Kaže se da ima suosjećajnu prirodu, često se brine za svoje susjede u vrijeme njihove nevolje, pa ih čak posjećuje kada se vrati kući svojoj obitelji.
Zahvaljujući Blic televiziji, javnost je zavirila u dom Vlade Divca, bivšeg košarkaša. Ekipa je posjetila roditeljsku kuću, a njihove snimke pokazale su kako kuća izgleda.Kuća je šarmantan, dvokatni stan s neupadljivom vanjštinom.

Dok su neki možda očekivali nebodere i metropole, raskošnu barijeru, njegovane vrtove i luksuzne vanjske sadržaje, Divac je prkosio tim očekivanjima i ostao vjeran svom karakteru. Iako je kuća u vlasništvu obitelji, odlučeno je da se ne ulažu velika sredstva u njeno uređenje jer se u njoj godišnje provede samo dvije noći. Za njega su čistoća, organiziranost i učinkovitost od velike važnosti i zadovoljan je trenutnim stanjem. Dvorci nikad nisu privlačili njegovu pozornost. Vrijedi napomenuti da čak ni u Americi ne živi u vili vrijednoj više milijuna dolara. Naime, po istom principu odgajao je i svoje nasljednike koji su se i oni nakon osamostaljenja odlučili za skromna prebivališta.