Unatoč kontinuiranoj popularnosti Nenada Okanovića zbog njegovog simpatičnog lika u televizijskoj seriji “Selo gori a baba se češlja”, on se posljednjih godina pojavio iu brojnim drugim domaćim emisijama. Nadalje, već duže vrijeme vodi dugogodišnju  emisiju “Volim Srbiju”. Slijedom ovih okolnosti, neki pojedinci mogu tvrditi da se Okanović često viđa na televiziji. Međutim, malo tko je primijetio značajne promjene u glumčevu glasu tijekom godina. Do ove promjene dovelo je teško zdravstveno stanje koje je nedavno otkrio javnosti gostujući u emisiji RTS Ordinacija. Niko nije ni znao u javnosti da se suočava sa zdravstvenim problemima.

Nenad je na početku programa ispričao kako se borio sa želučanom kilom. Nažalost, morao je odgoditi operaciju nakon što je bio pozitivan na COVID-19, a termin za zahvat uspio je ugovoriti tek krajem prosinca 2020. Mogao se vratiti kući dva dana nakon operacije.Prije operacije Nenad se mučio i nije mogao normalno konzumirati hranu. Tijekom programa javio se dr. Ognjan Škrobić, kirurg koji je vodio operaciju, kako bi pojasnio otkud Nenadovim želučanim tegobama i kako su nastale. Doktor Skrobić objasnio je Nenadu da mu kila onemogućuje pravilno pražnjenje želuca. Obično bi se želudac trebao isprazniti unutar sat do sat i pol nakon jela. No, zbog Nenadove kile dio bi se sadržaja vratio, a samo djelić bi prošao. Ovo je stanje imalo značajan utjecaj na njegovo cjelokupno zdravlje, uzrokujući gubitak težine, kronični nedostatak željeza i tešku anemiju. Nenad se žalio da povraća nakon svakog obroka, što je dr. Škrobić pripisivao kili.

Dr. Skrobić je objasnio da je želudac tipično povezan s jednjakom preko otvora u dijafragmi poznatog kao hiatus. Taj se otvor nalazi iza jetre i aorte i obično se proteže oko tri centimetra u želudac kako bi se uspostavila veza. Međutim, kod nekih se osoba otvor počinje širiti, što rezultira pomicanjem želuca prema gore prema prsima. Doktorica Škrobić je napomenula da je Nenadov želudac zbog tog stanja izašao čak i izvan srca. Nenad osjeća nelagodu zbog pritiska trbuha na lijevo plućno krilo i krvne žile. Osim toga, bori se s ozbiljnim problemima vezanim uz želučanu kiselinu. Istraga koja je pred nama usmjerena je na utvrđivanje događaja koji su doveli do sadašnje situacije. Koje su okolnosti dovele do ove pojave? Osim genetskih čimbenika i načina života, dr. Skrobić izdvaja još dva čimbenika koji mogu dovesti do ove komplikacije. Jedan od njih je sve veća upotreba droga, koja je postala uobičajena značajka modernog života. Liječnik je primijetio da mi, kao društvo, postajemo sve više gojazni, s većim obrocima hrane koji se konzumiraju nego ikad prije, što dovodi do štetnih učinaka na naš probavni sustav. Nenad je dao svoj doprinos razgovoru, navodeći da je primarni uzrok loš izbor prehrane.

Doktor Skrobić dala je Nenadu savjete da odustane od pretjerivanja u hrani i pogrbljenosti nakon obroka. Nenad je iznio potencijalni problem koji proizlazi iz ove nezdrave navike: Moj primarni izazov bilo je bolno podrigivanje sat vremena nakon jela. To podrigivanje je trajalo 20 sekundi i izazvalo mi je ogromnu nelagodu. Kako bih ublažio tegobe, pribjegao sam izazivanju povraćanja stavljanjem prsta u usta. Međutim, to je pružalo samo trenutno olakšanje, a ja bih nedugo nakon toga ponovno osjetio glad. Nadalje, Nenad je istaknuo da su promjene u njegovom glasu uzrokovane fluktuacijama kiselosti želuca i kako se ona mijenja tijekom vremena. Nenad je rekao da njegova promuklost traje dulje vrijeme. Nakon savjetovanja s liječnikom, zaključeno je da bi kiselina mogla biti temeljni uzrok. Prema riječima dr. Skrobića, djelovanje želučane kiseline je oštećenje glasnica i zubne cakline, što može uzrokovati promuklost. Dr. Ognjan Skrobić istaknuo je važnost održavanja zdrave tjelesne težine, ne samo za cijeli organizam nego i za želudac. Da bi se postigao ovaj cilj, može se spriječiti pretjerana konzumacija slatkiša i gaziranih pića.