Smrt Jevgenija Prigožina, čelnika Wagner grupe, u zrakoplovnoj nesreći izazvala je šok i nagađanja diljem svijeta. Zrakoplov s putnicima srušio se u sjevernim područjima Moskve, a preživjelih nije bilo. Iza Jevgenija Prigožina ostala je njegova ožalošćena supruga Ljubov Prigožin. Rođena 26. lipnja 1970., ugledna je ruska poslovna žena i farmaceut. Iako je njezina povezanost s njezinim suprugom odigrala ulogu u njezinoj ozloglašenosti, proslavila se kao vlasnica lanca butika Chocolate Museum, koji se nalazi u Sankt Peterburgu. Nakon srednjeg obrazovanja u Rusiji, nastavila je studij medicine, da bi na kraju diplomirala farmaciju.

Ne samo da je vlasnica wellness ustanove u Lenjingradskoj oblasti, već posjeduje i luksuzni hotel pod nazivom Cristal Spa & Residence. Ovaj je hotel 2013. godine nagrađen vrlo željenim priznanjem Perfect Spa Project.Agat LLC, koja je podružnica Concord Management and Consulting LLC, je u njezinom vlasništvu. Treba napomenuti da je ova tvrtka povezana s grupom Concord. Kako je počeo sukob u Ukrajini, zapadne zemlje su uvele financijske sankcije Lyubov Prigozhini. Razlog tome bile su prednosti koje je njezin suprug stekao javnim ugovorima s ruskim Ministarstvom obrane tijekom aneksije Krima i okupacije istočne Ukrajine od strane proruskih separatista.

Čak i uz izricanje sankcija, Ljubov Prigožina je ustrajala u pružanju značajne pomoći svom suprugu. Ona radi tajno, ali je njezin utjecaj znatan i igra ključnu ulogu u nadziranju aktivnosti Wagner grupe. Dostupni podaci o Ljubov Prigožini su oskudni. Čini se da namjerno održava diskretnu i skromnu prisutnost, odlučujući izbjeći bilo kakvu nepotrebnu obavijest ili pozornost. Tijekom 2019. Polina, starija kći, držala je dio dionica ruske tvrtke Lahta Plaza. U ožujku 2022. tvrtka je dobila sankcije od Sjedinjenih Država i trenutno je nadzire Pavel Prigozhin, sin prethodnog kontrolora.Prema službenim podacima, primijećeno je da Lahta Plaza ima zajedničkog revizora i telefonski broj s ruskim poduzećima koja su isporučivala rudarskim i šumarskim tvrtkama u Africi tešku industrijsku opremu. Te su tvrtke kasnije razotkrivene kao paravan za Wagnera, a zatim su ih SAD i EU sankcionirale.

Prigogineovo najstarije dijete, Polina, rođeno je 1992. godine. U međuvremenu, Prigogineov sin Pavel rođen je 1996. ili 1998. Prigogineova najmlađa kći, Veronika, rođena je 2005. godine. Prema The Financial Timesu, plavokosa tinejdžerka Ruskinja po imenu Veronika Prigozhina sudjelovala je u amaterskom natjecanju u preponskom jahanju u Olivi, skupom sportu u mediteranskom ljetovalištu u blizini Valencije u Španjolskoj. Ovaj događaj dogodio se 20. veljače 2022., samo četiri dana prije invazije na Ukrajinu. Prigozhina je jahala Dithara, sivog konja, i plasirala se na četvrto mjesto u natjecanju, zaradivši nagradu od 50 eura. U članku se navodi da je Prigožinin otac u to vrijeme bio pod sankcijama, ali da se ona i dalje natjecala na međunarodnim konjičkim natjecanjima.Jevgenij Prigožin poznat je kao ruski oligarh i nekoć je bio pouzdani saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina. Međutim, u lipnju 2023. Prigožin je poveo pobunu protiv Putina. Izvješća pokazuju da se Prigožinov zrakoplov možda srušio i zapalio nakon sudara, što je rezultiralo potpunim uništenjem. Iako nema službene potvrde, izvori sugeriraju da je Prigožinov let trajao manje od 30 minuta. Detalji nesreće još nisu otkriveni  u javnosti.

Oglasi - Advertisement