Prije više od tri desetljeća Brad Pitt, jedan od najcjenjenijih holivudskih glumaca, započeo je svoju slavnu karijeru. Tijekom godina prikupio je impresivan opus, uključujući nekoliko hit filmova u kojima je ostvario izvanredne izvedbe kao glavni lik. Malo je poznato da je prvo iskustvo na filmu stekao u bivšoj Jugoslaviji, točnije na crnogorskoj obali. U to vrijeme glumio je uz dvije naše nacionalne filmske ikone, Milenu Dravić i Goricu Popović. Rođen u Oklahomi, Brad Pitt preselio se u Beverly Hills u Kaliforniji 1987. Tijekom svog boravka tamo proveo je šest godina usavršavajući svoje glumačke vještine, koje će se kasnije pokazati ključnim u njegovoj uspješnoj karijeri. Godine 1988. dobio je svoju prvu veću ulogu u filmu “The Dark Side of the Sun”.

 


Snimanje filma “Tamna strana sunca” odvijalo se u Kotoru i njegovoj okolici tijekom ljeta 1988. godine. Nažalost, zbog tragičnih događaja vezanih uz raspad Jugoslavije, produkcija je završena tek devet godina kasnije, 1997. godine. Film je režirao Božidar Bota Nikolić, a scenarij su zajedno napisali Endrja Horton i Željko Mijanović prema priči Nikole Jovanovića. Uz Brada Pitta, glumili su Šeril Polak i Guy Boyd te plejada poznatih jugoslavenskih glumaca. Ricka Claytona u filmu tumači Brad Pitt, mladić koji se bori s ozbiljnom bolešću kože dok boravi u jadranskoj regiji. U filmu se pojavljuje i Milena Dravić kao njegova majka, uz Goricu Popović i Sonju Savić u ključnim ulogama.

Božidar Nikolić, redatelj filma, donio je fascinantnu odluku kada je za glavnu ulogu odabrao Brada Pitta. Od 400 potencijalnih kandidata izabran je Pitt, koji je izrazio oduševljenje izborom. Ipak, tijekom sedam tjedana snimanja, Pitt je plaćen samo 1.523 dolara. Nakon nekoliko godina, karijera Brada Pitta počela je da mnapreduje. Godine 1994. igrao je glavnu ulogu u “Interview with the Vampire”, a potom je glumio u “Legends of the Fall” i “Seven”. Godine 1997. nastavio je glumiti u “Devil’s Own” i “Seven Years in Tibet”, dva filma koja su ga izbacila u prvi plan među popularnim holivudskim glumcima.


Prema pisanju Kurira, Gorica Popović, jugoslovenska glumica koja je glumila u filmu “Tamna strana sunca”, rado se prisjetila iskustva rada s Bradom Pittom. Izrazila je divljenje njegovom izuzetnom talentu i nepokolebljivoj predanosti svom zanatu. Unatoč njegovoj tadašnjoj mladosti i vitkoj građi, Popović ga je smatrala ozbiljnim profesionalcem. Bio je vrhunski profesionalac. Ostvario je izvanrednu izvedbu kao lik koji je morao izbjegavati izlaganje sunčevoj svjetlosti. Prilično je fascinantno da je Gorica odlučila ne čuvati nijednu fotografiju svog vremena s Bradom Pittom. Umjesto toga, sačuvala je originalni film na VHS vrpci, koju smatra vrijednom uspomenom na nezaboravno razdoblje u svom životu. Mnogi Bredovi obožavaoci ni ne znaju za ovaj film.