Ulaskom u usku jednosmjernu ulicu u sarajevskom naselju Bistrik, smještenom na lijevoj obali rijeke Miljacke, odmah se uočava diskretna i skromna priroda rezidencije porodice Dervišhalidović, koja odražava skromnu i povučenu atmosferu kraja.

Uprkos brojnim nekretninama, među kojima je i vila na Ilidži, namjerno je odlučio živjeti u svojoj djedovini. Pozicioniran ispred impozantne kapije koja skriva dvorište i kuću, na ulici je parkiran kompaktni “mercedes” poznatog pjevača.

Komšije jako cijene Merlina i pohvalno govore o njemu. Upoznali smo se s Merlinovim ugledom kroz susret s kćeri jednog od njegovih poznanika, koja igrom slučaja živi samo nekoliko kuća dalje od talentiranog pjevača.

Edita nam je, blistajući od radosti, ispričala da je Dino izuzetan pojedinac i izvanredan komšija. Posjeduje izvanrednu prizemljenost i dobrotu koja zrači iz njega. Nemoguće je pronaći negativne informacije o njemu u ovoj zajednici.

Dino sa svima ulazi u razgovore, rado fotografira, a njegova skromnost toliko je obična da nam se povremeno učini neobičnom. Susrevši još jednu komšinicu, dočekali smo oduševljenje jer su pohvalno govorili o pjevaču.

Izrazila je divljenje prema njemu, opisujući ga kao čovjeka koji je duboko odan svojoj porodici. Njegova naklonost prema supruzi i djeci je očigledna jer s njima održava snažnu vezu.