Unatoč tome što trenutačno ne drži prvo mjesto na ATP listi, Novaka Đokovića mnogi smatraju glavnimfavoritom na Wimbledonu, najcjenjenijem teniskom prvenstvu, zbog nevjerojatnih dokaza o njegovom superiornom poretku i statističkim postignućima. Iščekivanje raste među njegovim navijačima u Srbiji i širom svijeta, jer nije tajna da Nole suvereno vlada travnatim terenima u Londonu. Međutim, osjećaji su sasvim drugačiji kada je u pitanju engleska publika, koja ne dijeli isto divljenje prema njemu. Dapače, nije rijetkost da publika navija protiv njega, a nerijetko se s tribina čuju i provokacije.

U meču u kojem je nastupio protiv Jordana Thompsona bilo je vidljivo da je većina gledatelja otvoreno stala na stranu australskog igrača. Ovaj scenarij odigrao se točno onako kako se očekivalo. Nole je s vremenom razvio otpornost na pokušaje publike da ga isprovocira. Međutim, postoje slučajevi kada mu zviždanje i sabotaže poremete ritam, kao što je to sada slučaj. Novak Đoković je nakon pobjede u Wimbledonu napravio gestu prema publici dajući do znanja da je čuo njihovu podršku. Moguće je da ga je to ohrabrenje moglo motivirati, navodeći ga da teži da postane bolji predstavnik svog srpskog nasljeđa. Taj je osjećaj nenamjerno iznio u razgovoru sa suprugom Jelenom, koji je snimljen nakon utakmice.

Novak je izrazio svoju frustraciju trenutnim gubitkom mentalne bistrine, što ga uznemiruje. Prenio je taj osjećaj Jelenii, koja je mogla suosjećati jer ni ona nije bila izuzeta od takvih iskustava. Kao odgovor ponudila je odgovor: Tačno znaju šta rade.

Brojni su primjeri na raznim svjetskim turnirima gdje se pokazalo da je Novak Đoković najopasniji kada pobjesni. Vidjelo se to i tijekom njegova sudjelovanja u Wimbledonu, a predvidljiva reakcija Britanaca prema srpskom igraču, koja je duboko ukorijenjena u njihovoj kulturi, neće utjecati na mnoštvo priznanja koje je skupio s ovog cijenjenog natjecanja.