Unutar grada Prizrena, većina Srba zaposlena je u mjesnoj crkvi, sa samo jednim pojedincem koji služi kao službenik za srpska pitanja unutar ureda za zajednice u općini.

Roditelji koji žive u gradu Bistrici obično navode sigurnost i zaposlenje kao razloge zašto se njihova djeca ne žele vratiti; međutim, još uvijek se može primijetiti napredak u tom području.

“U ovo sam mjesto stigao prije otprilike godinu dana, ispunjen težnjom da osiguram zaposlenje. Srećom, uspio sam pronaći posao preko prijatelja koji se specijalizirao za servisiranje motora.

S obzirom na ograničene mogućnosti u Brezovici, smatrao sam se sretnim što sam našao posao ovdje. Zadovoljan sam svojim poslom i nemam nikakvih poteškoća; sve teče glatko i bez problema.

Obim posla je konstantno stabilan, jer postoji stalna potražnja za servisiranjem motora,” izrazio je pojedinac srpskog porijekla.

Unutar zajednice u kojoj je zaposlen, brzo je stekao široku naklonost i svi su ga toplo prihvatili. Izrazio je veliko poštovanje, kao da je ranije živio na tom mjestu. Tamo ga ljudi ne doživljavaju kao Srbina ili manjinu, nego kao svog.

Njegovo radno mjesto sastoji se od pojedinaca različitih etničkih skupina, uključujući Albance, Turke i Crnogorce. Osjeća da svojom prisutnošću upotpunjuje raznoliku grupu i nema nikakvih problema.

“Komunikacija s pojedincima ovdje nije problem, jer oni povremeno sa mnom razgovaraju na albanskom, a ima slučajeva da neko poznaje bošnjački ili srpski.

Većina njih je svjesna mog srpskog podrijetla, ali nikada nisam naišao na nekoga tko bi dovodio u pitanje moju prisutnost ili pitao zašto sam odlučio doći ovdje.”