Prošle jeseni, žena koja živi u Beogradu doživjela je užasan gubitak kada joj je suprug neočekivano preminuo od srčanog udara. Tuga obitelji se povećala kada su otkrili da je muž bio u tajnoj vezi s drugom ženom tijekom njihovog braka, koja će se kasnije nazivati ​​njegovom ljubavnicom. Obitelj je ostala zatečena kada je otkrila da je suprug zakonski priznao potomstvo koje ima s ljubavnicom. Naime niko nije znao da on vodi dvostruki život i da ima još jednu porodicu.

Nakon smrti supruga, udovica je doživjela duboku tugu i nedaće proizašle iz ove nepredviđene pojave. Unatoč tome, samo nekoliko mjeseci kasnije odlučila je podnijeti zahtjev za obiteljsku mirovinu Fonda za mirovinsko i invalidsko osiguranje (PIO) na temelju dvoje malodobne djece para. Nažalost, u vrijeme kada je ova priča ispričana, supruga još nije dobila presudu za mirovinu od Fonda PIO. U tom je razdoblju otkrila nešto što ju je duboko potreslo – suprugova ljubavnica već je dobivala obiteljsku mirovinu za svoje potomke, koje je zakonski priznao pokojni suprug.

Supruga je u ovom zbunjujućem i psihički izazovnom razdoblju tražila pomoć Fonda PIO kako bi rasvijetlila situaciju i razumjela razloge za odobravanje obiteljske mirovine suprugovoj ljubavnici, dok na vlastiti zahtjev ostaje bez odgovora. Iz Fonda PIO dali su svoje tumačenje problema, ističući da zakonske odrednice nalažu da supruga koja je bila u braku i nije znala za izvanbračnu vezu svog partnera tijekom zajedničkog vremena ne može partnerovoj ljubavnici osporiti pravo na mirovinu za njihovo dijete.

Kriteriji za ovo pravo su rigorozni i dodjeljuju se bez obzira na legitimitet djeteta, pod uvjetom da su ispunjeni posebni preduvjeti. Priča služi kao jasan primjer kako neočekivani gubitak može dovesti do komplikacija i poteškoća u životu. U ovom konkretnom slučaju obitelj se ne nosi samo s tugom gubitka dragog oca i supruga, već i sa složenim pravnim i birokratskim procedurama koje se često mogu činiti nepravednima i zamršenima.