Halil Smajić, stanovnik Sarajeva, nedavno je kupio automobil od nane koja živi na Dobrinji. Nije bio svjestan što će u njemu otkriti. Njegov motiv je bio da pomogne ovoj starici kojoj je novac bio prijeko potreban, pa je odlučio da kupi njeno vozilo, “golf 2”, za 1.690 eura, koje joj je ostavio njen preminuli suprug. Međutim, priča je dobila neočekivani obrat.

Prema kazivanju poznanika, postoji žena iz Dobrinje koja nakon četiri godine prodaje automobil svog pokojnog muža. Razlog prodaje je financijska potreba. Iako od automobila nije bilo nikakve koristi, Halil  ga je kupio kako bi pomogao ženi. Prijavljeno je da je riječ o starijoj ženi koja živi sama. Pripovjedač joj je velikodušno dao više od početne tražene cijene. Zbog starosti vozila i potrebnih popravaka,on i njegova supruga odlučili su pregledati automobil kako bi utvrdili potrebne popravke. Dok su u prtljažniku tražili koroziju, naletjeli su na kutiju i kuvertu. Prilikom otvaranja koverte otkriveno je da se u njoj nalazi 3.300 KM. Pripovjedač je bez oklijevanja odlučio vratiti novac i ne zadržati tuđe.

Bez oklijevanja je odlučio novac vrattiti vlasnici. Dok joj je pružao novac, rekala mu je: “Halile, sad je tvoj. Radi s njim što želiš.” Objasnio je da je novac bio namijenjen za sprovod bolesnog supruga vlasnice, ali je izgubljen. Tražila ga je, ali je na kraju odustala i prihvatila gubitak. Sutradan je uspio kontaktirati baku, a dok smo razgovarali, plakala je suze zahvalnice.  Njene suze i sreća su mi bile najzahvalnije iskustvo, ali Smajić napominje da prava sreća ne može doći iz tuđe nesreće. Ovaj slučaj je zbog njegovog poštenja dospio i u medije.

Prema islamskim načelima, strogo je zabranjeno nezakonito otimanje ili oštećenje bilo koje javne ili privatne imovine. Osim toga, smatra se da je zabranjeno i preuzimanje posjeda bilo koje imovine koja je pronađena bez poštivanja odgovarajuće procedure. Kada vjernik pronađe izgubljenu stvar koja mu ne pripada, dužan je svoj pronalazak objaviti na prikladan način. Ako je pravi vlasnik identificiran i može dokazati svoje vlasništvo, imovina bi mu se trebala vratiti. Međutim, ako se vlasnik ne javi, dužnost je nalaznika podijeliti nekretninu u ime vlasnika potrebitima.

Oglasi - Advertisement