Došla je jesen i vrijeme je za pripremu zimnice. Mnoge žene su već započele proces pravljenja kiselih krastavaca koje će se konzumirati tokom cele godine, pažljivo uključujući i namirnice poput ajvara, ljutenice i seckanog kupusa. Donosimo vam najfiniji kupus iz konzerve, uz tri vrijedna prijedloga iskusnih starijih žena.

Kada pravite kiseli kupus, tajming je ključan. Da bi se osigurali najbolji rezultati, preporučuje se početak procesa od kraja oktobra do sredine novembra, iako bi u južnim regionima prikladnije bilo da se počne od kraja novembra. Ključno je biti oprezan i izbjeći sve nepotrebne rizike. Osim vremena, odabir odgovarajuće sorte kupusa je jednako važan. Vrste Kiose ili Balkan su optimalan izbor za proizvodnju visokokvalitetnog kiselog kupusa. Tokom procesa selekcije, važno je pažljivo pregledati kupus da li ima znakova truljenja ili oštećenja, te provjeriti je li svjež. Da biste napravili savršeni kiseli kupus, potrebno je nekoliko dodatnih komponenti. Tu spadaju morska so, grančice komorača ili piskavice, hren i cvekla, koji daju boju. Trebat će vam i posuda za držanje kupusa tokom pripreme, kao i rešetka i uteg za sabijanje kupusa. Nakon što ste prikupili sav potreban materijal i alate, možete započeti proces pripreme kupusa. Važno je temeljito očistiti posudu prije upotrebe. Osim toga, obavezno operite i očistite gornji sloj listova kupusa.

Prilikom aranžiranja kupusa važan faktor koji treba uzeti u obzir je njegova kompaktnost kada se slaže. Da bi se to postiglo, preporučuje se da cijeli kupus ostane netaknut, a preostali dio narežite na polovine ili četvrtine kako biste popunili praznine. Počnite tako što ćete cveklu oprati i oguliti pre nego što je isečete na četvrtine. Nakon toga operite ren i pomiješajte ga sa začinima u sredini kupusa. Da biste napravili savršeni kiseli kupus, sljedeći korak je stvaranje salamure. To uključuje dodavanje 40 g morske soli na svaki litar upotrijebljene vode. Na primjer, ako je zapremina vode 5 litara, u smjesu se mora dodati 200 g morske soli.

Za početak procesa zagrijte otopinu dok ne dostigne tačku ključanja. Kada proključa, sklonite ga sa vatre i ostavite da se ohladi. Kada se rastvor ohladi, prelijte ga preko kupusa, pazeći da bude potpuno prekriven slanom vodom na minimalnoj dubini od 10 cm. Čvrsto stavite rešetku na vrh kupusa i pritisnite ga teškim predmetom kako biste osigurali da kupus ostane potopljen. Trećeg dana može početi proces prelivanja kiselog kupusa. Tokom prve sedmice preporučuje se svakodnevno prelijevanje kiselog kupusa. U drugoj sedmici to treba raditi svaki drugi dan, a u trećoj sedmici dva puta sedmično. Kada prođe otprilike 25 dana, vaš kiseli kupus će u potpunosti sazreti i spreman za konzumaciju. Da biste produžili njegov životni vijek, jednostavno dodajte žlicu sjemenki piskavice pred kraj procesa, pazeći da su dobro umotane i vezane u čistu gazu. Uz mjesec dana prakse, ova jednostavna metoda će vam omogućiti da s lakoćom uživate u divnom okusu domaćeg kiselog kupusa. Ne zaboravite da imate na umu ovu nekompliciranu tehniku ​​i koristite je; nikada se nećete osjećati prinuđenim da tražite alternativu.

Oglasi - Advertisement