Ne samo da su naši običaji povezani s hranom i pićima u kojima sudjelujemo, već također diktiraju naše postupke i ponašanje u raznim aspektima života. Post koji se drži je vrlo strog i stoga je neophodno da se tijelo navikne na njega. To uključuje suzdržavanje od konzumiranja masne hrane i alkohola, kao i suzdržavanje od mesa i jaja tijekom cijelog posta. Ulje i vino dopušteni su svim danima osim srijede i petka, koji se posti samo na vodi. Riba se konzumira isključivo subotom i nedjeljom.

Srpskainfo je od Ene Tešić, stručnjakinje za ishranu, dobila upute kako se pripremiti za Božićni post. Ena Tešić dala je uvid u to na što treba obratiti pažnju u prehrani tijekom posta, kao i prijedloge koje namirnice najbolje konzumirati. Ljudska evolucija je vidjela prakticiranje nekoliko oblika posta, što je rezultiralo razvojem sposobnosti našeg tijela da funkcionira bez hrane ili određene vrste hrane kroz dulja razdoblja. Brojne studije pokazale su da ograničavanje konzumacije životinjskih proizvoda i fokusiranje na cjelovitu biljnu prehranu ima značajno blagotvoran učinak kako na naše fizičko i mentalno zdravlje, tako i na našu cjelokupnu vitalnost i životni vijek.

Kao magistrant nutricionizma, uvijek preporučujem pojedincima da daju prednost uvođenju novih namirnica i navika prilikom uvođenja nove prehrane ili promjene stila života, umjesto da se fokusiraju isključivo na ono što izbjegavati, kako ističe Tešić. Prema savjetu stručnjaka, jedan od načina da se motivirate na duži post je kupnja potrebnih namirnica za unaprijed planirane obroke ili eksperimentiranje s novim receptima koji pobuđuju zanimanje. Ako ste zabrinuti zbog nedostatka znanja o tome koje su namirnice i kombinacije namirnica potrebne za osiguravanje cijelog niza esencijalnih nutrijenata, preporučuje se potražiti savjet stručnjaka ili proširiti svoje znanje putem pouzdane literature.

U središtu njezinih uvjerenja je ideja da održavanje zdrave i dobro zaokružene prehrane ne mora biti naporan ili zbunjujući zadatak, suprotno uvriježenom mišljenju. Kako bismo dali prioritet našem fizičkom zdravlju i općem blagostanju, najvažniji savjet koji mogu ponuditi je da se usredotočimo na cjelovitu hranu. Cjelovita hrana odnosi se na minimalno prerađenu hranu koja je vrlo slična svom prirodnom obliku. Što manje obrade uključuje, to bolje za naše zdravlje. Nasuprot tome, visoko prerađenu hranu treba izbjegavati ili ograničiti zbog nižeg sadržaja hranjivih tvari i većeg broja kalorija. Ove namirnice često sadrže umjetne aditive za produljenje roka trajanja, što negativno utječe na njihovu hranjivu vrijednost.

Kako bi se promicale zdrave prehrambene navike, preporučljivo je povećati unos voća i povrća. Stručnjak za prehranu preporučuje uravnoteženu i hranjivu prehranu koja se sastoji od cjelovitih namirnica koje se preporučuju za optimalno zdravlje. Ova hrana uključuje svježe ili minimalno prerađeno voće i povrće, cjelovite žitarice i njihove derivate, mahunarke, orašaste plodove i sjemenke. Kako bi se osiguralo optimalno zdravlje, preporuča se ograničiti konzumaciju ribe i plodova mora, osobito za određene skupine kao što su trudnice, dojilje, mala djeca i starije osobe. Teški metali, poput žive, nalaze se u ovim proizvodima i mogu imati negativne učinke na središnji živčani sustav i zdravlje srca. No, to ne znači da treba ograničiti unos esencijalnih masnih kiselina, poput omega 3. Obilje zdravih masnoća može se dobiti iz orašastih plodova i sjemenki.

Osim toga, unos proteina je uobičajena briga kada se smanjuju proizvodi životinjskog podrijetla, ali to ne mora biti slučaj jer su mahunarke, uključujući grah, grašak, zelene mahune, leću i slanutak, izvrstan izvor proteina. Tešić preporuča da se odlučite za lokalno i sezonski uzgojeno i ubrano voće i povrće. Također, važno je održavati hidrataciju, a najbolju tekućinu za unos vode i nezaslađenih biljnih čajeva, zaključio je Tešić. Klasifikacija “posne hrane” obuhvaća sve vrste hrane koje ne sadrže sastojke životinjskog podrijetla. Treba napomenuti da se mlijeko i njegovi derivati ​​ne smatraju nemasnim, s izuzetkom biljnih alternativa kao što su sojino, rižino i kokosovo mlijeko. Osim toga, jaja, alkohol i meso također se smatraju bogatima masnoćama te stoga nisu dopušteni tijekom božićnog posta.

Oglasi - Advertisement