Iako se petak 13. često povezuje s lošom srećom, to je pogrešno mišljenje. Strah i tjeskoba oko ovog datuma vjerojatno se mogu pratiti unatrag do patrijarhalnih utjecaja. Petak 13., dan koji je patrijarhalna, mizogina agenda stoljećima smatrala zlom, zapravo je vrijeme za slavljenje ženstvenosti, moći, menstruacije, seksa, magije i ljubavi. Kako ulazimo u još jedan petak 13., imamo jedinstvenu priliku manifestirati promjenu u našim životima na bolje. Srećom, sa znanjem o njegovom pravom značenju, možemo razbiti ova praznovjerja i prigrliti pravi potencijal ovog dana, kako je izvijestio Teen Vogue. Za one koji vjeruju da je petak 13. nesretan dan ovo saznanje bi trebalo biti pravo olakšanje.

 

Vlasnica i kreativni um Hoodwitcha, Bri Luna, razbila je brojne dugotrajne zablude oko praznovjerja povezanih s petkom 13. Bri Luna se pozabavila nekim od najrasprostranjenijih uvjerenja, a to su: Broj 13 se notorno smatra nesretnim brojem zbog svoje povezanosti s Judom Iskariotskim, koji je bio 13. sluga na Posljednjoj večeri i na kraju je izdao Isusa Krista. Ova nesretna konotacija dodatno je pojačana činjenicom da je Krist razapet u petak, što je učvrstilo korelaciju i pridonijelo negativnoj percepciji broja. Prema načelima numerologije, vjeruje se da broj 13 simbolizira rast i transformaciju. Petak je dan koji ima poseban značaj u astrologiji i magiji, jer je to vrijeme određeno za odavanje počasti “velikim božicama”. Ove su božice poznate po svojoj božanskoj ženskoj moći, koja uključuje njihov šarm, seksualnost i druge jedinstvene kvalitete. Među tim božicama je Venera, koja je posebno poštovana zbog ovih atributa. Petak 13. dan je koji se u narodu povezuje s pehom i nesrećom. Međutim, postoji nekoliko intrigantnih činjenica oko ovog datuma. Na primjer, strah od petka 13. poznat je kao paraskevidekatriafobija. Osim toga, procjenjuje se da se svake godine u Sjedinjenim Državama izgubi preko 800 milijuna dolara zbog nevoljkosti ljudi da posluju na ovaj dan. Konačno, u zapadnoj kulturi, broj 13 se stoljećima smatrao nesretnim brojem, a podrijetlo ovog praznovjerja seže do Posljednje večere Isusa Krista i njegovih 12 apostola.

 

Nije rijetkost da pojedinci ime Apollo 13 povezuju s katastrofalnom svemirskom misijom. Međutim, važno je napomenuti da je bilo nekoliko drugih Apollo misija koje su bile uspješne i čak su pridonijele velikim znanstvenim otkrićima. Što se tiče prezimena, zanimljivo je primijetiti povijest i značaj iza njih. Prezimena se mogu pratiti unazad do različitih kultura i vremenskih razdoblja te mogu otkriti uvid u nečije podrijetlo ili zanimanje. S druge strane, tema serijskih ubojica mračna je i kompleksna. Iako bi to nekima moglo biti fascinantno, važno je pristupiti tome s osjetljivošću i razumijevanjem utjecaja koji su ti pojedinci imali na svoje žrtve i društvo u cjelini. Misija Apolla 13 bila je gotovo katastrofalan neuspjeh, zbog eksplozije u spremniku zraka svemirske letjelice. Astronauti su bili u opasnosti nekoliko dana, a njihova sudbina neizvjesna. Međutim, uspjeli su se sigurno vratiti na Zemlju, trijumfirajući nad nedaćama.

Drevno praznovjerje kaže da su osobe koje imaju i 13 slova u imenu i prezimenu osuđene da ih prati đavolja sreća. Ova se ideja može činiti šaljivom dok se ne uzmu u obzir ozloglašeni serijski ubojice koji su zastupali ovo uvjerenje, poput Charlesa Mansona, Jacka Trbosjeka i Teodora Bundija. Napoleon i Roosevelt bili su dvojica najutjecajnijih vođa u povijesti. Dok je Napoleon bio vojni genij koji je proširio Francusko Carstvo i uveo novi zakon, Roosevelt je bio politički pionir koji je nadgledao provedbu nekoliko društvenih i ekonomskih reformi. Unatoč različitom podrijetlu i stilovima vladanja, oba su čelnika ostavila trajan utjecaj na svoje zemlje i svijet. Poznato je da je Napoleon gajio strah od broja 13, a američki predsjednik Franklin Roosevelt nikada ne bi putovao 13. dana bilo kojeg mjeseca. Fobija od broja 13, poznata kao triskaidekaphobia, pogađa gotovo 200.000 pojedinaca samo u Sjedinjenim Državama, uzrokujući kod njih paniku i strah.