U uvodu Dnevnika TV Nove, voditeljka Jelena Obućina je govorila o incidentu koji se desio na Kosovu. Ona je inače poznata bpo svojim sarkastičnim najavama koje kritikuju vlast u Srbiji. Afrim Bunjak, kosovski policajac, bio je jedina nastardala osoba čije je ime istog dana obelodanila Priština. Na ovu situaciju niko ne može dati odgovore. Ministar odbrane, ministar zdravlja i ministar policije nema nigde. Čak i predsjednik i premijer su odsutni sa Instagrama. Nejasno je da li treba oplakivati ​​heroje, teroriste ili nepoznate osobe. Ovo podsjeća na događaje od prije pet mjeseci kada su ubijana djeca, a dobili smo instrukcije da sačekamo da tužilac završi istragu i objavi imena prije nego što izrazimo svoje nezadovoljstvo. Ako se državom zaista upravlja na ovaj način, onda bi Srbi sa severa Kosova mogli biti tačni u proceni da se ljudski život ovde ceni manje nego u Parizu.

Jelena Obućina je u svojoj izjavi zaokružila uvod u emisiju. Narod Srbije je ostao u mraku oko oružanog sukoba u Banjskoj do nedelje uveče u 20.00 časova, kada se predsednik Vučić konačno osvrnuo na to pitanje. Međutim, njegov govor je samo pokrenuo nova pitanja za javnost, ostavljajući nekoliko pitanja neriješenim. Građanima su potrebni zadovoljavajući odgovori da bi se otkrila istina o događajima koji su se odigrali u Banjskoj.
Da bismo stekli potpuno razumevanje događaja u Banjskoj, koji su navodno doveli do smrti četvorice Srba i jednog kosovskog policajca, neophodno je da istražimo sedam kritičnih istraga. U nedelju i ponedeljak, Aljbin Kurti, premijer Kosova, i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, razgovarali su, ali nisu uspeli da daju odgovore na ova pitanja.

Kurti je prvobitno izvestio da su pojedinci srpskog porekla u severnom regionu blokirali put u Banjskoj sa par kamiona. Vučić je dao saopštenje skoro 12 sati nakon toga. Prema izjavama oba zvaničnika, kosovska policija je upućena na uklanjanje barikada, što je rezultiralo sukobom koji je kulminirao smrću policajca Afrena Bunjakua i ranjavanjem još jednog. Tačno u 8.57 časova zatvorene su administrativne granice Jarinje i Brnjak, navodi Vučić, a svađa je i dalje trajala.

Prema navodima kosovske policije, pronašli su dodatno oružje različitih vrsta i veličina, uniforme i logističku opremu, uključujući teško vojno naoružanje poput mitraljeza, granata, topova i kalašnjikova. Nejasno je zašto KFOR nije preduzeo akciju uprkos prisustvu tako teškog naoružanja. Kosovska policija tvrdi da je budna i spremna da reaguje, ali nije reagovala uprkos svojoj odgovornosti da održi mir i bezbednost na severu Kosova. Ostaje nejasno da li je njihova intervencija mogla da spreči bilo kakve katastrofe, ali je nedostatak akcije KFOR-a zabrinjavajući. Razlog za njihovo nedjelovanje će vjerovatno ostati neizvjestan još neko vrijeme.