Vrlo često se pominje koliko gradivo za naše školarce zna biti teško za njihov uzrast. To najbolje znaju njihovi roditelji koji i sami muku muče da riješe neke zadatke koje djeca dobijaju za zadaću. Nedavni matematički problem izazvao je žestoku raspravu na Twitteru. Korisnici društvenih mreža često se bave raznim zagonetkama, kvizovima i izazovima, ali ovaj konkretan problem ostavio ih je podjele oko ispravnog rješenja kao i točne metodologije za dolazak do tog rješenja.

Možda će biti iznenađujuće saznati da je predmetni zadatak uspio doprijeti do preko 28 milijuna pojedinaca. Unatoč činjenici da uključuje osnovne operacije koje se uče u ranim godinama osnovne škole, mnoge pojedince na društvenim mrežama očito je mučilo to što sugerira da nije tako jednostavno kao što se činilo.

Zadatak pri ruci uključuje jednadžbu 8/2(2+2). Dok su neki pojedinci imali malo problema s rješavanjem, nisu svi uspjeli doći do točnog odgovora. Postoje dvije različite skupine pojedinaca kada je riječ o ovom konkretnom problemu; jedna grupa vjeruje da je odgovor 16, dok druga grupa vjeruje da je odgovor 1. Značajan dio pojedinaca koji su komentirali problem pokazao je nedostatak razumijevanja za suprotnu perspektivu. Nadalje, nekoliko profesora matematike dalo je netočne odgovore. Jedini točan odgovor je broj 16.

Važno je zapamtiti da množenje i dijeljenje imaju prednost nad zbrajanjem i oduzimanjem. Međutim, ove operacije imaju jednak prioritet, što znači da se u takvim scenarijima obično primjenjuje pravilo slijeva nadesno. Prisutnost zagrada služi za promjenu hijerarhije važnosti unutar izjave. To je koristan alat za naglašavanje određenih informacija unutar rečenice ili odlomka. Treba znati da se u Srbiji učenici upoznaju s redoslijedom računskih operacija u 4. razredu osnovne škole.