Kurkuma je opsežno istražena biljka koja se može pohvaliti značajnim ljekovitim svojstvima. Iako dijeli obitelj s đumbirom, kurkuma se razlikuje po svojim antivirusnim, antikancerogenim i protuupalnim svojstvima, a sva se mogu pripisati kurkuminu – aktivnom sastojku odgovornom za ljekovita svojstva kurkume.

Kurkuma, iako ima ljekovita svojstva, može biti i opasna ako se konzumira u velikim količinama. Sljedeći tekst će istražiti različite načine na koje kurkuma djeluje kao oblik lijeka, kao i mjere opreza koje je potrebno poduzeti kako bi se spriječile moguće negativne nuspojave. Kurkuma je uglavnom poznata u Kini, Indiji i Indoneziji zbog svojih ljekovitih svojstava. Njegova popularnost je tolika da je čest začin u njihovoj svakodnevnoj prehrani. Kinezi su prije nekoliko tisuća godina prepoznali ljekovita svojstva kurkume i uključili je u svoju tradicionalnu kinesku medicinu nakon što su otkrili njezina ljekovita svojstva.

Jasan je razlog zašto mnogi ljudi kurkumu nazivaju najljekovitijom biljkom na svijetu. Tekuća znanstvena istraživanja nastavljaju istraživati ​​širok raspon terapeutskih dobrobiti koje ova biljka nudi. Polifenol kurkumin odgovoran je za snažna antioksidativna, protuupalna, antimikrobna i antikancerogena svojstva koja se povezuju s kurkumom. Antikancerogena svojstva kurkume su od iznimne važnosti, budući da može eliminirati stanice raka i smanjiti broj krvnih žila koje tumori koriste za širenje unutar tijela. Ova biljka je ključni element u liječenju raznih bolesti. Ipak, većina istraživanja o njegovim kancerogenim svojstvima provedena je samo na in vitro kulturama, što znači da je do sada bilo manje istraživanja na živim organizmima.

Osim toga, svojstva kurkume uključuju protuupalno, antioksidativno, antivirusno i antibakterijsko djelovanje. Određena su istraživanja također pokazala da može spriječiti proces starenja i promovirati zdravu kožu kod osoba koje su već zdrave. Kurkuma se često koristi za prevenciju i liječenje raznih bolesti i stanja koja utječu na tijelo, uključujući: Poznato je da Parkinsonova i Alzheimerova bolest, kao i senilna demencija i moždani udari, oštećuju živčani sustav. Međutim, dokazano je da kurkuma pomaže u radu živčanog sustava prolazeći kroz krvno-moždanu barijeru i štiteći moždano tkivo od oštećenja. Prethodne studije o učinkovitosti kurkume u prevenciji ovih bolesti dale su nedosljedne rezultate. Unatoč tome, pokazalo se da je kurkuma koristan alat za poboljšanje koncentracije i pamćenja kod osoba koje ne pate od ovih stanja.

Protuupalna svojstva kurkume korisna su za liječenje niza upalnih stanja, uključujući reumatoidni artritis i ulcerozni kolitis. Istraživanja pokazuju da je kurkumin, sastojak kurkume, posebno učinkovit u liječenju reumatoidnog artritisa i da je rezultirao najvećom stopom oporavka među pacijentima bez ikakvih nuspojava. Kurkuma ima sposobnost usporavanja procesa zgrušavanja krvi. Utvrđeno je da je kurkuma učinkovita u liječenju različitih oblika depresije, poput bipolarne i manične depresije. To je zbog njegove uključenosti u proizvodnju neurotrofnih moždanih čimbenika, koji olakšavaju prijenos signala između moždanih stanica.

Prema riječima stručnjaka, kurkuma je pokazala da pospješuje pravilan rad krvnih žila i bori se protiv kolesterola, kardiovaskularnih bolesti i ateroskleroze. Također su primijetili da je učinkovitost kurkume u prevenciji ovih tegoba znatno veća od učinkovitosti mnogih lijekova koji se propisuju za istu svrhu. Kurkuma ili kurkuminoidi koji su njezini aktivni spojevi smatrani su sigurnima za ljudsku prehranu i dobili su GRAS status. Europska agencija za sigurnost hrane preporučuje dnevni unos kurkume između 0 do 3 miligrama po kilogramu tjelesne težine. Osim ako to nije izričito savjetovao medicinski stručnjak, osobe s akutnim probavnim smetnjama trebale bi se kloniti kurkume. Osim toga, trudnicama, dojiljama i maloj djeci nije preporučljivo konzumirati kurkumu.

Konzumacija kurkume može dovesti do alergijskih reakcija kod određenih osoba, poput respiratornih poteškoća i osipa po tijelu. Može biti izuzetno opasno u kombinaciji s određenim lijekovima. Osim toga, konzumacija kurkume može rezultirati pojavom žute stolice. Kurkuma posjeduje antikoagulantna svojstva koja inhibiraju zgrušavanje krvi. Kao rezultat toga, može biti opasno ako se konzumira uz lijekove za razrjeđivanje krvi poput aspirina, varfarina i klopidogrela. To je zato što može povećati mogućnost krvarenja.

Oglasi - Advertisement