U nekom trenutku u životu svi smo iskusili osjećaj trzanja očiju. Tipično, ova pojava ne uzrokuje značajnu nelagodu jer je obično kratka i traje samo nekoliko sekundi. Tipično, doživljavanje ovog osjećaja može biti frustrirajuće, ali obično ne ukazuje na bilo šta zabrinjavajuće. Češće nego ne, služi samo kao podsjetnik da ćete se možda morati odmoriti  od digitalnih uređaja. Ipak, postoje scenariji u kojima to može biti pokazatelj ozbiljnijeg problema. U ovom članku ćemo vam objasniti koji su to problemi.

“Igranje” očiju je dosadan simptom koji može ukazivati ​​na umor ili potencijalni zdravstveni problem, iako obično nije ozbiljan medicinski problem i može se riješiti sam. Prema NHS-u, ako doživite povremeni trzaj oka, glavni uzročni faktori su:Stres i anksioznost su dva različita, ali usko povezana koncepta koji se često koriste naizmjenično. Dok se stres može definirati kao prirodni odgovor tijela na bilo koji zahtjev ili prijetnju, anksioznost je specifičniji osjećaj nelagode, brige ili straha koji se može manifestirati kao rezultat stresa. Važno je razlikovati ovo dvoje jer različito mogu utjecati na mentalno i fizičko zdravlje.
Umor i iscrpljenost se često koriste naizmjenično, ali imaju različita značenja. Umor je opći osjećaj umora, slabosti i iscrpljenosti koji može biti posljedica fizičkog ili mentalnog napora, bolesti ili nedostatka sna. Iscrpljenost se, s druge strane, odnosi na teže i dugotrajnije stanje fizičke i mentalne iscrpljenosti, često praćeno osjećajem ekstremnog umora, slabosti i nedostatka motivacije. Iako mogu imati slične simptome, umor i iscrpljenost nisu sinonimi.

Prekomjerna konzumacija kofeina ili alkohola može imati negativne posljedice na tijelo.
Prije uzimanja bilo kojeg lijeka, ključno je temeljito pregledati potencijalne nuspojave. To se obično može postići čitanjem informacija na pakovanju ili uputstava koja prate lijek.
Naprezanje mišića je primarni razlog trzanja očiju, kao što su primijetili medicinski stručnjaci. Ovo refleksno trzanje je pretežno povezano s pacijentovim životnim ritmom, a tek sekundarno s raznim drugim faktorima.

“Igranje” oka je simptom koji se obično ne smatra velikim medicinskim problemom i ima tendenciju da se spontano povuče. Ipak, to može biti izuzetno iritantan i neugodan osjećaj, koji može ukazivati ​​na umor ili osnovni zdravstveni problem. Ako ste doživjeli uporni trzaj u trajanju od dvije sedmice ili duže, to može ukazivati ​​na osnovni problem. Važno je potražiti liječničku pomoć kako bi se dijagnosticirao i liječio osnovni uzrok trzanja.
Nije neuobičajeno da doživite trzaj na nekoliko lokacija u tijelu odjednom.
Područje koje je pogođeno može pokazati osjećaj ukočenosti ili slabosti.
Ako sumnjate da lijek koji se izdaje na recept može izazvati napad, važno je odmah potražiti medicinsku pomoć. Prema dr. Luke Poulsu, pomoćniku kliničkog direktora u Bupa Health Clinics, produženi trzaji oka ili promjene u izgledu očiju mogu biti rani znakovi upozorenja progresivnih poremećaja mozga kao što su multipla skleroza i Parkinsonova bolest. Ovi poremećaji mogu uzrokovati ukočenost i napetost mišića, što može biti vidljivo na licu.